The questions second-hand, vintage and antiques dealers ask us. Every answer on its own page, with the source attached.
One question, one page, the answer at the top.
Every question below has its own address, so you can forward it as it is to your accountant or a fellow dealer. Where the rule differs by country, that difference is drawn for Belgium, the Netherlands, France and the United Kingdom — not buried in a sentence. Missing your question? Tell us and it gets added.
VAT on your profit margin instead of the full selling price: when it applies, and how to calculate it.
Not every second-hand item is a margin good. Where it came from decides, not how worn it is.
What you must be able to show per piece, to whom, and for how long.
The EU, the United Kingdom, and what changed after Brexit.
When you count as a dealer, and what you have to arrange once you do.
Tracking, pricing and turning over stock when every piece is one of a kind.
What the app does with your pieces, your labels and your accountant.
A few questions are too large for one short answer. Those have a full article, with a calculator and worked examples.
Yes. An antiques dealer may use the margin scheme for pieces bought from someone who could not charge VAT, such as a private individual, a non-taxable person, or a fellow dealer who sold under the margin scheme himself. You then pay VAT on your profit margin instead of on the full selling price. On a piece bought with deductible VAT, it is not allowed in Belgium, the Netherlands and France.
No. A good is only a margin good if you bought it from someone who could not charge VAT on it, such as a private individual, a non-taxable person, or a dealer who sold under the margin scheme himself. Bought on an invoice showing deductible VAT, the piece is, in Belgium, the Netherlands and France, second-hand but not a margin good. In the UK, art, antiques and collectors' items you imported yourself, and art bought from its creator, can still go under the margin scheme after a written election to HMRC (SI 1995/1268 art. 12).
In Belgium seven years for your VAT records — brought back from ten to seven by the law of 18 December 2025. In the Netherlands seven years. In France ten years in practice: invoices and an electronic register ten years, a paper livre de police five years after it is closed. In the UK six years (VATA 1994 Sch. 11 para 6(3)). For a piece that stays in stock longer, HMRC advises keeping the purchase records until it is sold: without them, no margin.
Vintro Pro keeps, per piece, what you paid, when, and where it came from. Your stock list and your margin VAT build themselves while you work.
30 days free, no card number.