Frequently asked questions · Margin VAT

Can you use the margin scheme and normal VAT together?

In the same business, yes. On the same piece, no.

Yes, both can run in one business. The scheme attaches to the piece, not to the company: what you bought from a private seller can go under the margin scheme, what you bought with deductible VAT cannot. You may also choose to sell a margin good under the normal rules. The other way round is not possible in Belgium, the Netherlands and France; in the UK, art, antiques and collectors' items you imported yourself, and art bought from its creator, can still go under the margin scheme after a written election to HMRC (SI 1995/1268 art. 12).

One business, two schemes

Bought from a private seller

Margin scheme possible

Bought with deductible VAT

Normal rulesNot under the margin scheme.

Switching scheme

  • Margin good under the normal rulesAllowed, by choice.
  • Ordinary good under the margin schemeThe other way round is not possible, except for one British exception (SI 1995/1268 art. 12).

Record per piece, on the day of purchase: margin or not.

It does mean two kinds of sale sit side by side in your books, with a different invoice wording and a different place in your return. Mix them up and you usually find out when the accountant cannot reconcile it.

The practical remedy is one field per piece, filled in on the day of purchase: margin or not. Reconstructing it afterwards rarely works with unique pieces.

Read next

Also worth knowing

Can you deduct the VAT on your purchase under the margin scheme?

No. The margin scheme swaps two things: you charge no VAT on your full selling price and, in return, you deduct nothing on the purchase. If you did receive an invoice with deductible VAT, in Belgium, the Netherlands and France that piece falls outside the margin scheme and is sold under the normal rules. In the UK, art, antiques and collectors' items you imported yourself, and art bought from its creator, can still go under the margin scheme after a written election to HMRC (SI 1995/1268 art. 12).

Read the full answer

What must a margin invoice say?

No separate VAT amount — that is the hallmark of a margin invoice — and the name of the scheme. In Belgium, Royal Decree no. 53, article 8, prescribes it word for word: “Bijzondere regeling - gebruikte goederen” (“Régime particulier - Biens d'occasion”), or the versions for works of art and for collectors' items and antiques. Your customer therefore sees a single total price. Adding “VAT not deductible” is allowed, but the law does not ask for it. Check which wording is compulsory in your country.

Read the full answer

Every piece with its purchase price, photo and origin in one place

Vintro Pro keeps, per piece, what you paid, when, and where it came from. Your stock list and your margin VAT build themselves while you work.

30 days free, no card number.