Veelgestelde vragen · Marge-btw

Mag je marge en gewone btw door elkaar gebruiken?

In dezelfde zaak wel. Op hetzelfde stuk niet.

Ja, allebei tegelijk in één zaak kan. De regeling hangt aan het stuk, niet aan de onderneming: wat je van een particulier kocht kan onder de marge, wat je met aftrekbare btw kocht niet. Je mag ook vrijwillig een margegoed onder de gewone regeling verkopen. Omgekeerd niet in België, Nederland en Frankrijk; in het VK mag je zelf ingevoerde kunst, antiek en verzamelobjecten, en kunst die je van de maker kocht, toch onder de marge verkopen na een schriftelijke keuze bij HMRC (SI 1995/1268 art. 12).

Eén zaak, twee regelingen

Gekocht van een particulier

Marge kan

Gekocht met aftrekbare btw

Gewone regelingNiet onder de marge.

Van regeling wisselen

  • Margegoed onder de gewone regelingDat mag, vrijwillig.
  • Gewoon goed onder de margeOmgekeerd mag niet, op een Britse uitzondering na (SI 1995/1268 art. 12).

Leg per stuk vast, op de dag van de aankoop: marge of niet.

Dat betekent wel dat je twee soorten verkopen naast elkaar in je boekhouding hebt staan, met een andere factuurvermelding en een andere plek in je aangifte. Wie ze door elkaar haalt, merkt het meestal pas als de boekhouder de aansluiting niet vindt.

De praktische remedie is één veld per stuk, ingevuld op de dag van de aankoop: valt dit onder de marge of niet. Achteraf reconstrueren lukt bij unieke stukken zelden.

Verder lezen

Ook goed om te weten

Mag je de btw op je aankoop aftrekken bij marge?

Nee. De margeregeling ruilt twee dingen tegen elkaar in: je rekent geen btw over je volledige verkoopprijs, en in ruil trek je op de aankoop niets af. Kreeg je wél een factuur met aftrekbare btw erop, dan valt dat stuk in België, Nederland en Frankrijk buiten de margeregeling en verkoop je het onder de gewone regeling. In het VK mag je zelf ingevoerde kunst, antiek en verzamelobjecten, en kunst die je van de maker kocht, toch onder de marge verkopen na een schriftelijke keuze bij HMRC (SI 1995/1268 art. 12).

Lees het volledige antwoord

Wat moet er op een margefactuur staan?

Geen apart btw-bedrag — dat is het kenmerk van een margefactuur — en wél de vermelding van de regeling. In België schrijft het KB nr. 53, artikel 8, die letterlijk voor: “Bijzondere regeling - gebruikte goederen”, of “- kunstvoorwerpen”, of “- voorwerpen voor verzamelingen of antiquiteiten”. Je klant ziet dus één totaalprijs. “Btw niet aftrekbaar” erbij zetten mag, maar de wet vraagt het niet. Controleer welke formulering in jouw land verplicht is.

Lees het volledige antwoord

Elk stuk met zijn aankoopprijs, foto en herkomst op één plek

Vintro Pro houdt per stuk bij wat je betaalde, wanneer, en waar het vandaan komt. Je stocklijst en je marge-btw ontstaan vanzelf terwijl je werkt.

30 dagen gratis, zonder kaartnummer.