Veelgestelde vragen · Marge-btw

Mag je de btw op je aankoop aftrekken bij marge?

Nee. Wie de marge gebruikt, trekt aan de aankoopzijde niets af — dat is de afspraak.

Nee. De margeregeling ruilt twee dingen tegen elkaar in: je rekent geen btw over je volledige verkoopprijs, en in ruil trek je op de aankoop niets af. Kreeg je wél een factuur met aftrekbare btw erop, dan valt dat stuk in België, Nederland en Frankrijk buiten de margeregeling en verkoop je het onder de gewone regeling. In het VK mag je zelf ingevoerde kunst, antiek en verzamelobjecten, en kunst die je van de maker kocht, toch onder de marge verkopen na een schriftelijke keuze bij HMRC (SI 1995/1268 art. 12).

De ruil van de margeregeling

Bij je verkoop

Geen btw over je volle prijs

Bij je aankoop

Niets aftrekkenDat geef je ervoor in ruil.

Een factuur met aftrekbare btw? Dan valt het stuk buiten de margeregeling.

Het is dus geen keuze die je per stuk twee kanten op kan draaien. Een stuk waarop je de btw hebt afgetrokken, kan je later niet alsnog onder de marge verkopen. Dat is de klassieke misstap bij een aankoop met verlegde btw in een ander EU-land: die btw was aftrekbaar, dus is het stuk voortaan een gewoon goed.

Praktisch betekent het dat je bij elke aankoop één ding moet vastleggen: stond er btw op, en heb je die afgetrokken. Dat ene veld bepaalt hoe je het stuk maanden later mag verkopen.

De klassieke misstap

Aankoop

Verlegde btwIn een ander EU-land.

Aangifte

Btw afgetrokkenDie btw was aftrekbaar.

Verkoop

Gewone regelingNiet meer alsnog onder de marge.

Leg bij elke aankoop vast: stond er btw op, en heb je die afgetrokken?

Verder lezen

Ook goed om te weten

Mag je marge en gewone btw door elkaar gebruiken?

Ja, allebei tegelijk in één zaak kan. De regeling hangt aan het stuk, niet aan de onderneming: wat je van een particulier kocht kan onder de marge, wat je met aftrekbare btw kocht niet. Je mag ook vrijwillig een margegoed onder de gewone regeling verkopen. Omgekeerd niet in België, Nederland en Frankrijk; in het VK mag je zelf ingevoerde kunst, antiek en verzamelobjecten, en kunst die je van de maker kocht, toch onder de marge verkopen na een schriftelijke keuze bij HMRC (SI 1995/1268 art. 12).

Lees het volledige antwoord

Kan een antiekhandelaar marge toepassen?

Ja. Een antiekhandelaar mag de margeregeling toepassen op stukken die hij koopt van iemand die geen btw mocht aanrekenen: onder meer een particulier, een niet-belastingplichtige, of een collega die zelf onder de margeregeling verkocht. Je betaalt dan btw op je winstmarge in plaats van op je volledige verkoopprijs. Op stukken die je met aftrekbare btw kocht, mag het in België, Nederland en Frankrijk niet.

Lees het volledige antwoord

Elk stuk met zijn aankoopprijs, foto en herkomst op één plek

Vintro Pro houdt per stuk bij wat je betaalde, wanneer, en waar het vandaan komt. Je stocklijst en je marge-btw ontstaan vanzelf terwijl je werkt.

30 dagen gratis, zonder kaartnummer.