Veelgestelde vragen · Marge-btw

Kan een antiekhandelaar marge toepassen?

Ja — maar niet omdat je antiek verkoopt. Het is de aankoop die beslist, niet je beroep.

Ja. Een antiekhandelaar mag de margeregeling toepassen op stukken die hij koopt van iemand die geen btw mocht aanrekenen: onder meer een particulier, een niet-belastingplichtige, of een collega die zelf onder de margeregeling verkocht. Je betaalt dan btw op je winstmarge in plaats van op je volledige verkoopprijs. Op stukken die je met aftrekbare btw kocht, mag het in België, Nederland en Frankrijk niet.

Van wie kocht je het stuk?

Marge mag

  • Van een particulier
  • Van een niet-belastingplichtige
  • Van een collegaDie het zelf onder de margeregeling verkocht.

Marge mag niet

  • Gekocht met aftrekbare btw

Onder de marge betaal je btw op je winstmarge, niet op je volledige verkoopprijs.

De vergissing die het vaakst gemaakt wordt: denken dat de regeling aan het beroep hangt. Ze hangt aan het stuk. Twee kasten die naast elkaar in dezelfde zaak staan kunnen elk hun eigen regeling volgen — de ene gekocht op een boedelverkoop van een particulier, de andere met een factuur mét btw erop van een collega die niet onder de marge verkocht.

Wat je dus per stuk moet kunnen tonen, is niet je activiteitencode maar je aankoop: van wie, wanneer, voor hoeveel, en of er btw op stond. Volgens de FOD Financiën kan je zonder bewijs van de aankoopprijs de marge niet vaststellen, en wordt de volle verkoopprijs belast.

Twee kasten in dezelfde zaak

Kast 1

MargeregelingGekocht op een boedelverkoop van een particulier.

Kast 2

Gewone regelingFactuur met btw van een collega die niet onder de marge verkocht.

Per stuk toon je je aankoop: van wie, wanneer, voor hoeveel, en of er btw op stond.

Verder lezen

Ook goed om te weten

Van wie mag je margegoederen kopen?

Van een particulier, van een niet-belastingplichtige, van een belastingplichtige die het goed vrijgesteld leverde omdat hij er geen aftrek voor had, van een kleine onderneming onder de vrijstellingsregeling die een bedrijfsmiddel verkoopt, of van een andere handelaar die het stuk zelf onder de margeregeling verkocht. In alle vijf de gevallen geldt hetzelfde kenmerk: er stond geen aftrekbare btw op je aankoop (btw-richtlijn, artikel 314).

Lees het volledige antwoord

Welk btw-tarief reken je op de marge?

In België het standaardtarief van 21 %, en dat is het punt waar het vaak misgaat: de marge is een bedrag inclusief btw. Je rekent marge × 21/121, niet marge × 21 %. Op een marge van 100 euro is dat 17,36 euro, niet 21 euro. In Nederland is het tarief ook 21 %, in Frankrijk 20 % en in het VK noemt HMRC het zelf een zesde van de marge.

Lees het volledige antwoord

Elk stuk met zijn aankoopprijs, foto en herkomst op één plek

Vintro Pro houdt per stuk bij wat je betaalde, wanneer, en waar het vandaan komt. Je stocklijst en je marge-btw ontstaan vanzelf terwijl je werkt.

30 dagen gratis, zonder kaartnummer.