Frequently asked questions · Margin VAT

Can you deduct the VAT on your purchase under the margin scheme?

No. If you use the margin scheme, you deduct nothing on the purchase — that is the trade-off.

No. The margin scheme swaps two things: you charge no VAT on your full selling price and, in return, you deduct nothing on the purchase. If you did receive an invoice with deductible VAT, in Belgium, the Netherlands and France that piece falls outside the margin scheme and is sold under the normal rules. In the UK, art, antiques and collectors' items you imported yourself, and art bought from its creator, can still go under the margin scheme after a written election to HMRC (SI 1995/1268 art. 12).

The margin scheme trade-off

When you sell

No VAT on your full price

When you buy

Nothing to deductThat is what you give in return.

An invoice with deductible VAT? Then the piece falls outside the margin scheme.

So it is not a choice you can flip per piece. An item on which you deducted the VAT cannot later be sold under the margin scheme. That is the classic slip after a reverse-charge purchase in another EU country: that VAT was deductible, so the piece has become an ordinary good.

In practice this means every purchase needs one thing recorded: was there VAT on it, and did you deduct it. That single field decides how you may sell the piece months later.

The classic slip

Purchase

Reverse chargeIn another EU country.

Return

VAT deductedThat VAT was deductible.

Sale

Normal rulesNo longer possible under the margin scheme.

On every purchase, record: was there VAT on it, and did you deduct it?

Read next

Also worth knowing

Can you use the margin scheme and normal VAT together?

Yes, both can run in one business. The scheme attaches to the piece, not to the company: what you bought from a private seller can go under the margin scheme, what you bought with deductible VAT cannot. You may also choose to sell a margin good under the normal rules. The other way round is not possible in Belgium, the Netherlands and France; in the UK, art, antiques and collectors' items you imported yourself, and art bought from its creator, can still go under the margin scheme after a written election to HMRC (SI 1995/1268 art. 12).

Read the full answer

Can an antiques dealer use the margin scheme?

Yes. An antiques dealer may use the margin scheme for pieces bought from someone who could not charge VAT, such as a private individual, a non-taxable person, or a fellow dealer who sold under the margin scheme himself. You then pay VAT on your profit margin instead of on the full selling price. On a piece bought with deductible VAT, it is not allowed in Belgium, the Netherlands and France.

Read the full answer

Every piece with its purchase price, photo and origin in one place

Vintro Pro keeps, per piece, what you paid, when, and where it came from. Your stock list and your margin VAT build themselves while you work.

30 days free, no card number.