Frequently asked questions · Starting out as a dealer

Do you pay tax on what you sell on Vinted?

Not because the platform reports you. Those are two different things.

Not because the platform reports you. The Belgian FPS Finance says it literally: those thresholds only determine the platform's reporting obligation, not your duty to declare. If you sell your own belongings, that is normal management of private assets. Since income year 2026 there is a safe threshold: up to € 972 gross a year it is always normal management (art. 90, 1° WIB92, law of 15 July 2026). If you buy to resell, that threshold does not apply and you do declare: in Belgium from the first euro; in the UK the first £1,000 gross is exempt (trading allowance, ITTOIA 2005 s.783AD).

Being reported is not the same as declaring

The report

The platform's obligationThe thresholds do not decide your own duty to declare.

Your own belongings

Normal management of private assetsAlways, up to € 972 gross a year.

Bought to resell

In Belgium, declare from the first euroIn the UK the first £1,000 gross is exempt.

So how much can you sell on Vinted before you are reported? Under the European DAC7 rules a platform passes you on above 2,000 euros of turnover and/or 30 or more sales in one calendar year, counted per platform. Sell twenty items on Vinted and twenty on Catawiki and neither reports you.

Twenty on Vinted, twenty on Catawiki

Vintednot reported
Catawikinot reported
Together

The threshold is per platform and per calendar year: above 2,000 euros of turnover and/or 30 or more sales.

That is exactly why the report is a poor measure of whether you are a dealer. If you are one, the report is not your problem — your records are: without proof of purchase per piece your margin falls away.

Read next

Also worth knowing

When do you count as a dealer rather than a private seller?

The Belgian FPS Finance looks first of all at what you do: did you buy the goods in order to resell them? Occasional and without organisation, that is miscellaneous income, taxed at 33 % after costs, in box XV codes 1200/2200. Repeated, frequent, with large amounts and organisation, it is professional income, box XVII codes 1600/2600. Since income year 2026 there is a safe threshold for private sales: up to € 972 gross a year it is always normal management (art. 90, 1° WIB92, law of 15 July 2026). For anyone who buys in to resell, that threshold does not apply.

Read the full answer

What if you have no proof of purchase for a piece?

Then applying the margin scheme correctly becomes difficult or impossible. The scheme taxes the difference between purchase and sale. According to the Belgian FPS Finance, without proof of the purchase price the margin cannot be established, and the full selling price is taxed. In the UK, HMRC says so in as many words.

Read the full answer

Every piece with its purchase price, photo and origin in one place

Vintro Pro keeps, per piece, what you paid, when, and where it came from. Your stock list and your margin VAT build themselves while you work.

30 days free, no card number.