Frequently asked questions · Starting out as a dealer

Do you still need a pedlar's licence in Belgium?

No. The card is gone — the registration is not.

No. The authorisation to carry out itinerant activities, commonly called the pedlar's licence, has been abolished in Belgium: in Flanders since 1 April 2024, in Brussels since 1 April 2024, and in Wallonia by the decree of 27 February 2025, retroactive to 20 December 2024. A registration in the Belgian company register covering your itinerant activity is enough. A pitch is still arranged with the municipality or the market organiser.

The pedlar's licence is gone, region by region

Flanders

1 April 2024abolished since that day

Brussels

1 April 2024abolished by the ordinance of 14 December 2023

Wallonia

27 February 2025decree, retroactive to 20 December 2024

A pitch is still arranged with the municipality or the market organiser.

Note the word registration. The authorisation is gone, the registration is not: if the itinerant activity is not recorded for your business in the register, an inspection will find nothing. In Flanders you show a digital QR code and your ID card; in Brussels an identification board goes on your stall.

What is gone and what stays

Gone

The cardthe authorisation to carry out itinerant activities

Stays

The registrationthe itinerant activity recorded for your business in the register
  • Flanders: you show a digital QR code and your ID card.
  • Brussels: an identification board goes on your stall.

A Belgian dealer taking a stall in France does need a card there.

Trading across the border means that country's rules apply. A Belgian dealer taking a stall in France does need a card there.

Read next

Also worth knowing

What do you need to trade at a market?

In Belgium your company registration with the right activity code is enough. In the Netherlands you apply to the municipality for a market or pitch permit. In France you need a carte ambulante as soon as you sell outside your own municipality: valid four years, for a fixed fee, through the CCI or the CMA. In England and Wales the council decides whether a street trading licence is needed, and only in designated streets; it does not apply on a market with a charter or a statutory basis (Local Government (Miscellaneous Provisions) Act 1982 s.3 and Sch. 4 para 1(2)(b)).

Read the full answer

Do you need a VAT number as a second-hand dealer?

In Belgium, anyone buying to resell is acting professionally and registers as a business. If you stay under the small-business exemption — 25,000 euros of turnover in Belgium in 2026, 26,000 euros from 1 January 2027 — you charge no VAT, but you are still a taxable person. That distinction matters: compulsory e-invoicing applies to you as well. In the UK you only need to register for VAT above £90,000 of turnover (VATA 1994 Sch. 1 para 1(1)(a)).

Read the full answer

Every piece with its purchase price, photo and origin in one place

Vintro Pro keeps, per piece, what you paid, when, and where it came from. Your stock list and your margin VAT build themselves while you work.

30 days free, no card number.