Veelgestelde vragen · Kopen en verkopen over de grens

Koop je in de EU met marge of met verlegde btw?

Dat beslist je leverancier, niet jij. En het staat op zijn factuur.

Het hangt volledig af van hoe je leverancier factureert. Verkoopt hij onder zijn eigen margeregeling, dan is er géén intracommunautaire verwerving: je geeft niets aan, je trekt niets af, en je aankoopprijs is het volledige factuurbedrag. Factureert hij met verlegde btw, dan is het wél een verwerving en komt ze in je aangifte.

Je leverancier beslist

Hij verkoopt onder zijn margeregeling

Geen verwervingJe geeft niets aan en trekt niets af. Je aankoopprijs is het volle factuurbedrag.

Hij factureert met verlegde btw

Wel een verwervingZe komt in je aangifte.

Aan de factuur zie je welk van de twee het is. Bij verlegging staan beide btw-nummers erop, met een vermelding dat de btw verlegd is. Bij de margeregeling staat er een verwijzing naar de bijzondere regeling voor gebruikte goederen, en geen btw-bedrag.

Het verschil werkt door tot bij je verkoop. Een stuk dat je met verlegde btw kocht, mag je later niet onder de margeregeling verkopen: je hebt die btw kunnen aftrekken. Twijfel je, vraag het dan vóór je koopt in plaats van erna.

Wat je op de factuur ziet, en wat het later betekent

Marge

Margefactuur
  • verwijzing naar de bijzondere regeling voor gebruikte goederen
  • geen btw-bedrag

Verlegd

Btw verlegdLater mag je het stuk niet onder de margeregeling verkopen.
  • beide btw-nummers
  • vermelding: btw verlegd

Twijfel je? Vraag het vóór je koopt, niet erna.

Verder lezen

Ook goed om te weten

Hoe zie je dat een leverancier de marge toepast?

Aan de factuur. Een margefactuur vermeldt géén apart btw-bedrag: er staat één totaalprijs, met een verwijzing naar de bijzondere regeling voor gebruikte goederen. Verlegt je leverancier de btw, dan staan er twee btw-nummers op en een vermelding dat de btw verlegd is. Twijfel je, vraag het dan vóór je koopt in plaats van erna.

Lees het volledige antwoord

Mag je de btw op je aankoop aftrekken bij marge?

Nee. De margeregeling ruilt twee dingen tegen elkaar in: je rekent geen btw over je volledige verkoopprijs, en in ruil trek je op de aankoop niets af. Kreeg je wél een factuur met aftrekbare btw erop, dan valt dat stuk in België, Nederland en Frankrijk buiten de margeregeling en verkoop je het onder de gewone regeling. In het VK mag je zelf ingevoerde kunst, antiek en verzamelobjecten, en kunst die je van de maker kocht, toch onder de marge verkopen na een schriftelijke keuze bij HMRC (SI 1995/1268 art. 12).

Lees het volledige antwoord

Elk stuk met zijn aankoopprijs, foto en herkomst op één plek

Vintro Pro houdt per stuk bij wat je betaalde, wanneer, en waar het vandaan komt. Je stocklijst en je marge-btw ontstaan vanzelf terwijl je werkt.

30 dagen gratis, zonder kaartnummer.