Veelgestelde vragen · Welke stukken tellen mee

Is een stuk dat nooit gebruikt is een margegoed?

Ja. Wat telt is niet de slijtage, maar de btw die een particulier definitief gedragen heeft.

Ja. De definitie vraagt dat het goed in aanmerking komt om, al dan niet na herstelling, opnieuw gebruikt te worden. Ze vraagt niet dat iemand het effectief gebruikt heeft. Een stuk dat jaren nieuw in de doos bleef staan en dat je van een particulier koopt, kan dus wel degelijk een margegoed zijn.

Wat de definitie vraagt

Dat vraagt ze

  • Het stuk kan opnieuw gebruikt wordenAl dan niet na herstelling.

Dat vraagt ze niet

  • Iemand heeft het al gebruikt

Nieuw in de doos en gekocht van een particulier: het kan een margegoed zijn.

De Franse belastingadministratie bevestigde dat uitdrukkelijk in een rescrit van 19 augustus 2026. In België zegt het KB nr. 53, artikel 1, alleen: "goederen die … opnieuw kunnen worden gebruikt". De FOD Financiën sluit nieuwe goederen in haar uitleg wel uit. En een Frans rescrit bindt de Franse administratie, niet de Belgische: bij ons is het een argument, geen regel.

Frankrijk bevestigt, de FOD sluit uit

FRRescrit van 19 augustus 2026Bindt de Franse administratie.
BEKB nr. 53: "opnieuw kunnen worden gebruikt"Maar de FOD sluit nieuwe goederen in haar uitleg uit.

Bij een grote partij ongebruikte stukken is dat het verschil tussen een goed en een slecht gesprek met je boekhouder. Leg zo'n partij voor vóór je ze inkoopt, niet erna.

Verder lezen

Ook goed om te weten

Zijn alle tweedehandsgoederen margegoederen?

Nee. Een goed is pas een margegoed als je het gekocht hebt van iemand die er geen btw op mocht aanrekenen: onder meer een particulier, een niet-belastingplichtige, of een handelaar die zelf onder de margeregeling verkocht. Kocht je met een factuur waarop aftrekbare btw stond, dan is het stuk in België, Nederland en Frankrijk tweedehands maar geen margegoed. In het VK mag je zelf ingevoerde kunst, antiek en verzamelobjecten, en kunst die je van de maker kocht, toch onder de marge verkopen na een schriftelijke keuze bij HMRC (SI 1995/1268 art. 12).

Lees het volledige antwoord

Wat als de particulier waarvan je koopt heel vaak verkoopt?

Dan is voorzichtigheid geboden. Wie in omvang en herhaling te ver gaat, kan zelf de hoedanigheid van belastingplichtige krijgen. Het Franse rescrit van 19 augustus 2026 zegt uitdrukkelijk dat de verkopen beperkt moeten blijven om hem particulier te laten zijn. Koop je van iemand die wekelijks partijen verkoopt, ga er dan niet vanzelf van uit dat het een particulier is.

Lees het volledige antwoord

Elk stuk met zijn aankoopprijs, foto en herkomst op één plek

Vintro Pro houdt per stuk bij wat je betaalde, wanneer, en waar het vandaan komt. Je stocklijst en je marge-btw ontstaan vanzelf terwijl je werkt.

30 dagen gratis, zonder kaartnummer.