Veelgestelde vragen · Welke stukken tellen mee

Zijn alle tweedehandsgoederen margegoederen?

Nee — en dat is het meest voorkomende misverstand in dit hele onderwerp.

Nee. Een goed is pas een margegoed als je het gekocht hebt van iemand die er geen btw op mocht aanrekenen: onder meer een particulier, een niet-belastingplichtige, of een handelaar die zelf onder de margeregeling verkocht. Kocht je met een factuur waarop aftrekbare btw stond, dan is het stuk in België, Nederland en Frankrijk tweedehands maar geen margegoed. In het VK mag je zelf ingevoerde kunst, antiek en verzamelobjecten, en kunst die je van de maker kocht, toch onder de marge verkopen na een schriftelijke keuze bij HMRC (SI 1995/1268 art. 12).

De regeling bestaat om dubbele belasting te vermijden. Een particulier heeft de btw op zijn kast ooit definitief betaald; die kan hij bij verkoop niet terugvragen. Zou jij daarna btw over je volle verkoopprijs afdragen, dan werd dezelfde kast twee keer belast. De marge lost dat op — maar alleen als die eerste btw écht blijven hangen is.

Waarom de margeregeling bestaat

Btw over je volle verkoopprijs

Twee keer belastDe particulier betaalde de btw op zijn kast al, en kan ze niet terugvragen.

Btw over je marge

Geen dubbele belastingMaar alleen als die eerste btw écht blijven hangen is.

Stel jezelf daarom bij elke aankoop dezelfde vraag: kon mijn verkoper btw aanrekenen? Zo ja, dan is het een gewoon goed. Zo nee, dan is het een margegoed en hoort de aankoopprijs vastgelegd te worden.

Bij elke aankoop dezelfde vraag

Kon je verkoper btw aanrekenen?
ja
Gewoon goedTweedehands, maar geen margegoed.
nee
Margegoed
  • particulier
  • niet-belastingplichtige
  • handelaar onder de margeregeling
Leg de aankoopprijs vast.

Verder lezen

Ook goed om te weten

Van wie mag je margegoederen kopen?

Van een particulier, van een niet-belastingplichtige, van een belastingplichtige die het goed vrijgesteld leverde omdat hij er geen aftrek voor had, van een kleine onderneming onder de vrijstellingsregeling die een bedrijfsmiddel verkoopt, of van een andere handelaar die het stuk zelf onder de margeregeling verkocht. In alle vijf de gevallen geldt hetzelfde kenmerk: er stond geen aftrekbare btw op je aankoop (btw-richtlijn, artikel 314).

Lees het volledige antwoord

Kan een antiekhandelaar marge toepassen?

Ja. Een antiekhandelaar mag de margeregeling toepassen op stukken die hij koopt van iemand die geen btw mocht aanrekenen: onder meer een particulier, een niet-belastingplichtige, of een collega die zelf onder de margeregeling verkocht. Je betaalt dan btw op je winstmarge in plaats van op je volledige verkoopprijs. Op stukken die je met aftrekbare btw kocht, mag het in België, Nederland en Frankrijk niet.

Lees het volledige antwoord

Elk stuk met zijn aankoopprijs, foto en herkomst op één plek

Vintro Pro houdt per stuk bij wat je betaalde, wanneer, en waar het vandaan komt. Je stocklijst en je marge-btw ontstaan vanzelf terwijl je werkt.

30 dagen gratis, zonder kaartnummer.