Veelgestelde vragen · Kopen en verkopen over de grens

Mag je een margegoed zonder btw naar het buitenland factureren?

Nee. De vrijstelling voor levering binnen de EU geldt niet voor een margeverkoop.

Nee. De vrijstelling voor intracommunautaire leveringen geldt niet voor goederen die je onder de margeregeling verkoopt. Verkoop je een margegoed aan een Franse of Nederlandse handelaar, dan blijft het een margeverkoop en blijft de Belgische marge-btw verschuldigd — ook al heeft je koper een geldig btw-nummer en gaat het stuk echt de grens over.

Dat is de val: de klant toont een btw-nummer, en de gewoonte zegt dan dat je zonder btw factureert. Bij een margeverkoop is dat fout. Je koper kan trouwens niets aftrekken — er staat geen aftrekbare btw op je factuur — maar hij mag het stuk wel onder zijn eigen margeregeling doorverkopen.

Wat je koper ermee kan

Jij

Verkoopt onder de margeEr staat geen aftrekbare btw op je factuur.

Je koper

Trekt niets af

Daarna

Verkoopt door onder zijn eigen margeregeling

Wil je toch de gewone regeling toepassen, dan mag dat: je kiest ervoor een stuk buiten de marge te verkopen. Dan gelden ook alle gewone voorwaarden — een geldig btw-nummer, bewijs van het vervoer, vak 46 en de intracommunautaire opgave.

Koper met btw-nummer, het stuk gaat de grens over

Hoe verkoop je het stuk?

buiten de marge, als je kiest

Gewone regelingMet alle gewone voorwaarden: een geldig btw-nummer, bewijs van het vervoer, vak 46 en de intracommunautaire opgave.

onder de marge

Belgische marge-btw blijft verschuldigdHet blijft een margeverkoop. Zonder btw factureren is fout.

Verder lezen

Ook goed om te weten

Hoort een margeverkoop in vak 46 en in de opgave?

Nee. Een margeverkoop hoort niet in vak 46 en niet in de intracommunautaire opgave. Je geeft ze aan zoals elke andere margeverkoop, ook wanneer het stuk naar een handelaar in een ander EU-land gaat. Vak 46 en de opgave horen bij de vrijgestelde intracommunautaire levering — en die vrijstelling pas je hier net niet toe.

Lees het volledige antwoord

Wat moet er op een margefactuur staan?

Geen apart btw-bedrag — dat is het kenmerk van een margefactuur — en wél de vermelding van de regeling. In België schrijft het KB nr. 53, artikel 8, die letterlijk voor: “Bijzondere regeling - gebruikte goederen”, of “- kunstvoorwerpen”, of “- voorwerpen voor verzamelingen of antiquiteiten”. Je klant ziet dus één totaalprijs. “Btw niet aftrekbaar” erbij zetten mag, maar de wet vraagt het niet. Controleer welke formulering in jouw land verplicht is.

Lees het volledige antwoord

Elk stuk met zijn aankoopprijs, foto en herkomst op één plek

Vintro Pro houdt per stuk bij wat je betaalde, wanneer, en waar het vandaan komt. Je stocklijst en je marge-btw ontstaan vanzelf terwijl je werkt.

30 dagen gratis, zonder kaartnummer.